Vi arrangerar avlopp i ett privat hus med egna händer

Avloppsinstallation

Många ägare av privata hushåll känner till att avloppssystemet i ett privat hus med egna händer är lätt monterat med viss kunskap och färdigheter. Installationen av systemet innebär installation av lämplig sanitär utrustning, läggning av en särskild rörledning och arrangemang av en tank för insamling av avloppsvatten.Förresten är sanering en av de viktigaste frågorna i alla hem. Därför måste du tänka i förväg hur man installerar denna design och, naturligtvis, hur man sparar pengar på detta. Och du kan spara. Det räcker att förstå principen om att bygga ett avloppssystem och lära sig att utföra installationsarbete med egna händer.

Vissa experter säger att det inte kommer att uppnås ett korrekt resultat utan närvaro av viss kunskap inom installation och byggnadsarbete. Men jag skulle vilja avvisa denna åsikt. Det räcker att välja rätt system för själva avloppssystemet. För detta ändamål beaktas planeringen av ett visst hus.

fotomontage

Till exempel måste du beräkna i förväg varifrån badrummet kommer att vara i huset, där toaletten är och hur köket kommer att ligga i förhållande till badrummet. Man bör komma ihåg att det är bäst om alla ovanstående anläggningar ligger nära ett enda rör - den så kallade samlaren. Det är genom detta rör att flödet av vatten i cesspoolen uppträder.

Det är också viktigt att ta hänsyn till att när huset är stort, är det nödvändigt att göra flera cesspools från olika sidor av huset. Detta är förståeligt: ​​om du planerar att hyra badrum i olika delar av huset, borde avloppet vara på samma sida. Även i fråga om ett stort hus, behöver du oroa dig för att installera stigare. I synnerhet om huset har två eller flera våningar.

Septiktank

Som du vet börjar en konstruktion först efter att ha utarbetat ett preliminärt system. För att denna ritning ska kunna utföras korrekt kan du vända dig till en professionell rörmokare för hjälp. Om rummets ägare har liknande kunskaper kan han själv göra det.

Vilka typer av avloppssystem finns

Om vi ​​pratar om vad avloppssystemet i ett privat hus är, är det helt enkelt. Det finns internt och externt avloppssystem, befälhavarens uppgift är att installera dem korrekt, följa alla system och regler samt att välja en högkvalitativ kapacitet för uppsamling av spillvatten eller att gräva en lämplig cesspool. Till exempel omfattar arbeten med installationen av ett internt avloppssystem följande:

 • installation av fläktröret;
 • installation av stigare;
 • Rörets layout till köket, badrummet och toaletten samt andra rum där det finns förväntningar om dränering.

Men det externa avloppssystemet innehåller sådana verk:

 • installation av ett rörsystem på gatan;
 • anslutning till ett centraliserat system för avlopp av avlopp eller grävning av avloppsavlopp;
 • arrangemang av en avloppshål (om det behövs).

Betong septiktank

Självklart, om du inte behöver gräva en cesspool, kommer det att förenkla uppgiften. Då är det tillräckligt att ansluta till ett centralt avloppssystem. Men om en grop behövs, bör man ta hänsyn till strukturens rymd, och vet också vad det är att lägga på det från insidan. En annan sak att tänka på är vilken typ av rör som installeras. Det är nödvändigt att förstå materialet från vilket de är gjorda, och vilka som kommer att vara bäst. Men om allt i ordning. Först ska vi räkna ut hur man gör en inre avlopp i ett privat hus med egna händer.

Vad består av internt avlopp?

Det bör klargöras att det första är att installera det inre avloppssystemet. Och du måste göra detta på designfasen av huset. Du bör tänka på exakt hur rummen kommer att ligga. Bättre, givetvis, om alla ovanstående belägna lokaler kommer att ligga sida vid sida. Därefter måste du ta hand om att köpa rätt rör. Till exempel, för ett avloppssystem av toaletten, väljs rör med en diameter av 100 eller 110 mm. Men för köket eller badrummet kan du ta rör PP eller PVC, som har en inre diameter på 50 mm. Vändning i dessa konstruktioner görs med hjälp av speciella knän. Dessa element är gjorda av plast och med en viss böjningsvinkel. De vanligaste knäna har en böjvinkel på 45 och 90 grader. Användningen av speciella armbågar förhindrar att blockeringar uppträder under driften av systemet.

Anslutningsdiagram för rör

Om vi ​​pratar om vilka rör som används bäst, så är det självklart värt att föredra produkter som är tillverkade av PVC eller PP. Sådana rör kännetecknas av god styrka, respektive deras livslängd är mycket längre. Men förutom ovanstående egenskaper noterar vi att sådana rör är lätta att montera.

När problemet har lösts med rören, bör du överväga varifrån kollektorns rör eller avlopp kommer att installeras. Och redan från denna plats och gör alla resten av ledningarna.

Färdigställd septiktank

Ett annat tips från experterna: Du kan förhandsgranska videon i förväg hur avloppssystemet installeras av sig själv i ett privat hus. Liknande videor finns tillgängliga på Internet.

Hur ordningen är upprättad

Korrekt utformat system för avlopp i ett privat hus kommer att spara mycket tid och pengar på den fortsatta processen att installera dessa strukturer. Men detta kommer endast vara möjligt om själva kretsen är korrekt sammansatt. Det bör innehålla flera block, nämligen:

 • Först och främst är planen för byggnaden själv upprättad, där installationen kommer att utföras. Det är viktigt att överväga hela området av huset. Om det inte är känt är det nödvändigt att mäta hela strukturen med ett måttband.
 • Nästa steg planerar platsen där stigaren kommer att placeras och markerar den på planen.
 • Då på planen är det nödvändigt att markera rören som går från stigaren till VVS, samt att notera alla element som förbinder strukturerna med varandra.
 • Om huset har flera våningar, måste det göras för varje våning.
 • Det är viktigt att bestämma storleken på rören och stigarna.
 • Det är nödvändigt att bestämma rörets och stigarens dimensioner.
 • Det sista steget är summan av längden på alla rör för internt avlopp.

När det gäller det externa systemet måste vi upprätta ett separat system. Det kommer att indikera var exakt rören läggs på platsen, där en städstation eller en avloppspit finns.

Vattenförsörjningssystem

Alla dessa regler är mycket viktiga, eftersom de klargör hur man korrekt installerar avloppssystemet för ett privat hus.

Alla fördelar och nackdelar med en cesspool

Det bör noteras att det är de cesspools som används mycket vid avloppssamling. Vanligtvis gör en cesspool utan botten, och väggarna läggs av betong eller tegel. Således sönder relativt rent vatten från det i marken och fasta avföring uppsamlas. Sedan pumpas de ut med hjälp av specialutrustning. Även bokstavligen för 10 år sedan i en liknande grop, var väggarna jordnära, och när den var helt rekryterad, var den helt enkelt begravd och skapad en ny.

Avloppsinstallationsprocess

Men en sådan grop är endast lämplig för de hus där mängden avlopp per dag inte överstiger 1 kubikmeter. Om vi ​​ignorerar denna regel kommer avloppet att skada grundvattnet, vilket kan orsaka ett miljöhot.

Utgående från detta kan man dra slutsatsen att att bygga en grop som inte har botten, är det bara nödvändigt om husets invånare är sällan. Till exempel är det här alternativet att utrusta avloppssystemet i stugor och i ett lanthus.

Därför, när ett system föreskrivs enligt vilket avloppssystemet i det privata huset kommer att installeras, är det nödvändigt att inte bara tänka på rörets djup, utan också om botten och väggarna på cesspoolen. Då kommer det att finnas mer förtroende för att avloppssystemet i framtiden kommer att visa sig vara effektivt och praktiskt.

Vad är en sluten behållare för insamling av spillvatten

Det finns ytterligare en möjlighet att utrusta avloppsreningsanläggningarna - det här är en förseglad behållare. Vanligtvis är det installerat på baksidan av gården, och alla rör som dränerar avloppsvattnet rinner ner där konvergerar.

Denna förseglade behållare kan köpas på en specialiserad butik. Förresten kan de ge ett fullständigt samråd om hur mycket kapacitet det borde ha och hur man stänger det ordentligt. Höljet på en sådan behållarens hals måste ha en täthet som förhindrar spridningen av en obehaglig lukt från avloppet som kommer att ackumuleras i behållaren.

Bitumenbeläggning

Behållarna själva, såväl som omslaget som skyddar dem, kan tillverkas av olika material. Sådana material som används vid tillverkningen av denna avloppsutrustning kan vara:

 • plast;
 • metall;
 • plast och många andra.

Men om husägaren har en speciell önskan, kan han också göra en sådan konstruktion med egna händer. Till exempel från betong. Skyddet kan också vara betong eller metall. Det viktigaste är att tänka över alla detaljer så att den stänger tätt. Särskilt noggrant bör närmar sig denna fråga, om avloppet i huset är upprättat av egna händer.

Om det är tänkt att installera en sådan struktur, är det nödvändigt att använda pipar av pragma, mer exakt - korrugerade rör.

Kom också ihåg att den här behållaren ska rengöras regelbundet. Och det här är ganska dyrt.

Den genomsnittliga kapaciteten är 8 cu. m, och det måste rengöras var 10-14 dagar. Och självklart bör du tänka på hur man gör en bekväm tillgång till en viss behållare.

Betongbrunn

Oftast används denna typ av konstruktioner när grundvattnet är mycket högt på platsen.

Enkelkammarens septiktank: fördelar och nackdelar

Många husägare är intresserade av hur avloppssystemet installeras av sig själv i ett privat hus när man använder en enkammar septiktank i sin konstruktion. Detta är i grunden lika bra, bara botten i det är täckt med murar. Samtidigt bör tjockleken på fyllningen inte överstiga 30 cm. Sand hälls över murarna. Det måste vara nödvändigtvis grovkornigt. Skiktet av grov sand bör också vara 30 cm.

Tack vare denna enkla konstruktion utsätts avloppet från rören in i denna brunn en tvåstegs rengöring. Tack vare ett lager av krossad sten och sand rengörs de med ca 50% av föroreningarna i vattnet. Denna konstruktion används oftast i hus och stugor.

Men igen är det samma problem här som med cesspoolen. Om det finns för många avlopp, gör inte sådana strukturer. Avlopp kommer inte att ha tid att rengöras helt och kommer därför att tränga in i marken i en smutsig form. Det är fortfarande nödvändigt att komma ihåg det med jämna mellanrum är det nödvändigt att byta denna mur och sand. Och ersättningsfrekvensen beror direkt på antalet av samma avlopp.

Isolerad septiktank

Som du kan se är reglerna ganska enkla. Och om de är strikt observerade, kommer det att vara möjligt att bygga ett kvalitets- och modernt avloppssystem. Och det trevligaste är att det kommer att göras med egna händer. Och det här är inte obetydligt.

avloppsbrunn

Men om husägaren inte har tillräcklig kunskap om installationen av rör och andra nödvändiga strukturer, är det bättre att använda tjänster av en professionell specialist. Alternativt kan du studera en detaljerad video om hur man korrekt gör routing av rör och vad exakt de förbinder med varandra och direkt med VVS-utrustningen.

Loading...